Gå til indhold

Symbolpolitik løser ikke lægemanglen

Nyhed Yngre Læger

Region Hovedstadens ansættelsesstop for speciallæger og læger i uklassificerede stillinger er et politisk signal snarere end en reel løsning på lægemanglen. Det skriver Yngre Lægers forperson, Wendy Sophie Schou, i dette debatindlæg i Sjællandske Medier, hvor hun samtidig efterlyser konkrete og ambitiøse rekrutteringsplaner.

Af Wendy Sophie Schou, forperson, Yngre Læger

Region Hovedstaden har besluttet at indføre et såkaldt kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger og læger i uklassificerede stillinger. Håbet er, ifølge regionsrådsformand Lars Gaardhøj, at det vil få flere læger til at søge mod Region Sjælland. Lars Gaardhøj siger til Frederiksborg Amtsavis og Sjællandske Nyheder, at han formoder, at der vil ske. Men når man bruger formodninger som grundlag for politiske beslutninger med stor betydning for både patienter og personale, så er det et klart tegn på, at man har bevæget sig væk fra løsninger og ind i symbolpolitik.

Et stop, der forvirrer mere end det gavner

Et ansættelsesstop lyder måske handlekraftigt, men det er reelt et spil for galleriet. Gaardhøj lægger op til, at det i sidste ende er op til hospitalsdirektionen, om de vil ansætte, hvis der er behov for det. Og her må man spørge: Findes der overhovedet hospitalsdirektioner, som ansætter uden at mene, at der er brug for det? Det virker ærligt talt som en kunstig konstruktion, der ikke ændrer andet end signalværdien – og det signal, der sendes, er desværre hverken klart eller konstruktivt.

Tværtimod risikerer man, at ansættelsesstoppet stikker blår i øjnene på patienterne. For hvad skal de tro, når politikerne melder ud, at man nu stopper med at ansætte speciallæger i Hovedstaden? Vil det reelt sikre flere læger til områder med lægemangel og mindske uligheden i sundhed? Jeg synes kun, at den slags udmeldinger skaber signalforvirring.

Wendy Sophie Schou - forperson Yngre Læger
Et stop for ansættelser sender et forkert signal til lægerne, skriver Wendy Sophie Schou i Sjællandske Nyheder

Samtidig er det en torn i øjet på lægerne. Det er os, der dagligt oplever, hvordan arbejdspresset stiger – ikke bare i Region Sjælland, men også i Region Hovedstaden. At sætte et stop for ansættelser – uanset hvor "kvalificeret" det måtte være – sender også et forkert signal til lægerne. Og det vil næppe motivere flere læger til at søge mod de områder, hvor rekrutteringen er sværest.

Der er brug for konkrete løsninger

I Yngre Læger anerkender vi fuldt ud, at der er en skæv fordeling af speciallæger i Danmark. Men løsningen er ikke at forsøge at diktere, hvor læger skal søge hen. Man kan ikke lede et arbejdsmarked med defensiv rekrutteringspolitik og propper. Det kræver tværtimod, at man skaber attraktive arbejdspladser, som læger faktisk har lyst til at være en del af.

Gaardhøj siger selv, at et ansættelsesstop ikke kan stå alene. Det er vi glade for. Men rækkefølgen er helt skæv. Først spænder man ben for rekruttering i Hovedstaden – og så vil man tale om, hvad man kan gøre for at gøre Region Sjælland mere attraktiv? Det hænger ganske enkelt ikke sammen.

Det, Gaardhøj burde gå ud med, er en offensiv og konkret plan for, hvordan hans regionale arbejdsgivere skal sikre en aktiv rekrutteringspolitik. Det handler om at invitere lægerne til en dialog om, hvad der skal til for, at de vil søge til et område med lægemangel. Det er den håndholdte indsats, der virker. Men selvom vores undersøgelser viser, at det gør en forskel, at arbejdsgiverne bruger en aktiv rekrutteringspolitik, så er det stadigvæk kun hver 5. læge, der er blevet forsøgt rekrutteret til et område med lægemangel.

Vi løser ikke lægemanglen ved at sætte propper i og formode at noget godt vil ske. Vi løser den ved at investere i arbejdsmiljø, uddannelse og attraktive vilkår. Det er ikke raketvidenskab – men det kræver, at arbejdsgiverne tør gøre andet end symbolpolitik.

Indlægget blev bragt i Sjællandske Nyheder og Frederiksborg Amtsavis den 12. maj 2025.